Klimauredjaji.com
Auto klime
Auto klime
Auto klime

SVI AUTO KLIME SERVISI →

Auto klime

Auto klimeAuto klime su sastavni deo opreme na novim tipovima automobila. Svaki klima uređaj je potrebno održavati i time znatno produžiti radni vek. Redovnim održavanjem auto klime omogućava se ispravan rad, što podrazumeva pre svega čist i svež vazduh u kabini, otklanjanje neprijatnih mirisa, nikotina i bakterija. Preporučuje se kontrola uređaja jednom godišnje.

Proizvođači motornih vozila (a i auto klima), preopručuju zamenu polen filtera na svakom servisu od 10.000 km. Neprijatan miris iz klime znači da je potreban temeljan tretman čišćenja specijalnim sredstvima.

Da li je auto klima štetna po zdravlje?

Auto klime sredstvo Pitanje je pravilnog korišćenja i održavanja auto klime. Mnogi greše i misle da je apsolutno nebitno kolika je spoljna temperatura vazduha. Veća razlika od 5-6 °C, u putničkom prostoru vozila u odnosu na spoljnu temperaturu, proizvodi temperaturni šok na ljudski organizam.

Savet stručnjaka je da ako pravimo razliku između spoljne i unutrašnje temperature veću od 10 °C, isključimo klimu 15-ak minuta pre završetka vožnje, kako bi se temperature, koliko toliko izjednačile.

Druga velika greška je neredovno servisiranje, a za zdravlje je najbitniji tretman cišcenja od algi, bakterija i virusa koji je potrebno primenjivati svake godine. To ponekad izaziva respiratorne infekcije, zavisi od jačine imuniteta i od vrste virusa, algi i već pomenutih bakterija.

Pravilno korišćenje auto klime

Nije preporučljivo uključivati klimu kada motor automobila nije zagrejan, ili kada automobil stoji ili mili u koloni. Ako baš morate da uključite auto klimu, podesite strujanje vazduha na minimum.
Kod povremenih uključivanja ili vožnji na kratkim rutama, isparivač nema dovoljno vremena da se osuši, a upravo je vlažan isparivač podloga za razvoj bakterija i gljivica koje počnu da smrde kada se namnože.

Brze provere klime prilikom kupovine polovnog automobila?

Na parkingu uključite klimu, trebalo bi da čujete da je klima "ukopčala" i obratite pažnju na neki nedefinisan zvuk – brujanje. Skala za broj obrtaja motora će blago spasti - uključio se kompresor klime. Ukoliko se nešto čuje, sigurno ima oštećenja na kompresoru ili u sistemu, a vrlo je moguće da nema dovoljno gasa i ulja. Ukoliko se zvuk ne pojačava, klimu treba podesiti na najhladnije i pustite je da radi desetak minuta. Tada bi temperatura vazduha koji izlazi na srednjim rešetkama trebalo da bude između 5-7 °C. Pošto ćete to teško odrediti, možete pipnuti u motornom prostoru "deblju" cev (cev koja izlazi iz kabine) i ona mora da bude hladna.

Može li auto klima da se dopuni?

Auto klime provera Freon je smeša gasa i ulja, koji se nalazi u sistemu pod određenim pritiskom. Dopunjavanje klima je rizično, pogotovo što to kod nas rade nestručni majstori. Često se vrši dopunjavanje neodgovarajućim uljima, čak i freonima koji nisu predviđeni za auto-klime. Naime, pogrešno je što se u nekim servisima dopunjuje samo gas, a potrebno je da se ispoštuje propisani odnos ulje - gas.

Dopunjavanja u principu nisu preporučljiva, veoma je teško utvrditi koja je količina gasa i ulja u sistemu.

Klimu treba koristiti tokom čitave godine, pa i zimi. Dovoljno je da jednom nedeljno pustite klimu da radi desetak minuta. Pri tome treba isključiti ideju da klima može i da greje. Klima može da smanji vlagu u automobilu i u zimskim uslovima vožnje kada je smanjena vidljivost, da odmagli unutrašnja stakla. Na taj način će se i trenutno povećati pritisak freona u celom sistemu, te neće doći do odvajanja ulja od gasa, i dalje do curenja iz sistema.

Najčešći kvarovi auto klima

Nedostatak freona (usled pucanja creva, cevi ili hladnjaka)
Neispravan kompresor
Neispravni ventilatori hladnjaka
Neispravnost spulne kompresora
Zaprljanost hladnjaka klime
Neispravna elektroinstalacija